Składniki:
- kostka
twarogu 250g
- 1 jajo
- 3 łyżeczki cukru
- szczypta
soli
- 2 łyżki mąki
- garść rodzynek
- łyżeczka cukru waniliowego
- olej do
smażenia
- kostka
twarogu 250g
Przygotowanie:
Rozetrzeć
biały ser w misce. Dodać sól, cukier, jajko i dokładnie wymieszać razem
wszystkie składniki. Dodać 2 łyżki stołowe mąki pszennej (jeśli chcesz, aby
naleśniki były bardziej twarde i zbite możesz dodać więcej mąki). Ugnieść
ciasto. Na łyżkę nabierać trochę ciasta i obtoczyć je w mące tak,
aby powstała kula. Z ciasta uformować placuszki. Przygotować tak
kilka placuszków i smażyć je na rozgrzanej patelni z olejem przez
około 3 minuty z każdej strony. Świeże placuszki serowe można serwować na
gorąco lub schłodzone do temperatury pokojowej. Świetnie smakują zarówno
podawane same, ze śmietaną jak i z cukrem.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz