Składniki:
- 6 plastrów
szynki wieprzowej bez kości
- 1cebula
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka
ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 5 ząbków czosnku
- sól,
pieprz
- 6 plastrów
szynki wieprzowej bez kości
Przygotowanie:
Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym
ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i wstawić do
lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Cebule pokroić w pióra i zeszklić od razu w
garnuszku. Na tym samym tłuszczu podsmażyć na dużym ogniu mięso partiami, aby
wyraźnie się zarumieniło. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz
pieprz i sól. Zalać taką ilością wody, by ledwie przykrywała mięso. Dusić na
małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie wyraźnie kruche i miękkie,
może nawet lekko się rozpadać. Pod koniec duszenia przecisnąć do garnuszka
czosnek. W kubeczku, w niewielkiej ilości zimnej wody rozrobić mąkę, dodać
nieco wywaru z mięsa i śmietanę. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać.
Doprowadzić do zagotowania. Na koniec w razie potrzeby doprawić danie solą i
pieprzem.
Smacznego :)
Pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, rodzinie smakował ;)
Usuń