Szynka w sosie czosnkowym



Składniki:

    • 6 plastrów szynki wieprzowej bez kości
    • 1cebula
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
    • 5 ząbków czosnku
    • sól, pieprz

    Przygotowanie:
    Mięso umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Cebule pokroić w pióra i zeszklić od razu w garnuszku. Na tym samym tłuszczu podsmażyć na dużym ogniu mięso partiami, aby wyraźnie  się zarumieniło. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i sól. Zalać taką ilością wody, by ledwie przykrywała mięso. Dusić na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie wyraźnie kruche i miękkie, może nawet lekko się rozpadać. Pod koniec duszenia przecisnąć do garnuszka czosnek. W kubeczku, w niewielkiej ilości zimnej wody rozrobić mąkę, dodać nieco wywaru z mięsa i śmietanę. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do zagotowania. Na koniec w razie potrzeby doprawić danie solą i pieprzem.

    Smacznego :)

    Komentarze

    Prześlij komentarz