Syrop
z mniszka lekarskiego jest pozyskiwany z kwiatów, korzeni czy łodygi
tzw. mlecza. Jego kolor, konsystencja i smak przypominają miód, dlatego
wiele osób mówi o nim: miód z mniszka. Syrop z mlecza, podobnie jak
miód, jest także środkiem łagodzącym kaszel. Jednak miód z mniszka lekarskiego
ma o wiele więcej właściwości prozdrowotnych niż miód pszczeli dzięki bogactwu
cennych składników, takich jak:
- witamina A, witamina C i witamina D -
niezbędne m.in. do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego i
kostnego;
- witaminy z grupy B (np. B4, czyli cholina) korzystnie wpływają
na układ nerwowy i wspomagają pracę wątroby w usuwaniu toksyn z
organizmu;
- minerały: potas, magnez, krzem, żelazo -
wspomagają pracę układu nerwowego, pokarmowego
i odpornościowego;
- garbniki - mają działanie przeciwzapalne, przeciwświądowe i
znieczulające skórę. Mają także właściwości bakteriobójcze, dzięki czemu
zwalczają infekcje zapalne błon śluzowych (np. gardła);
- związki flawonowe (flawonoidy) - posiadają właściwości
antyoksydacyjne, w związku z tym opóźniają proces starzenia i
zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory czy choroby układu
krążenia;
- triterpeny - obniżają poziom cholesterolu we krwi (zmniejszają skurcze
naczyń krwionośnych), są także środkiem przeciwbólowym,
przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Triterpeny mają
także działanie detoksykacyjne;
- inulina - jest błonnikiem nietrawionym przez ludzkie enzymy,
który obniża poziom cukru we krwi, chroni nasze jelita przed
infekcjami, wzmacnia układ odpornościowy;
- kwas krzemowy - poprawia wygląd skóry: łagodzi wszelkie podrażnienia,
wypryski i rany;
- kwasy polifenolowe: chlorogenowy - hamuje wchłanianie cukrów, kawowy -
ma działanie przeciwmiażdżycowe, cykoriowy - poprawia przemianę materii.
Ponadto kwasy polifenolowe mają właściwości immunostymulujące,
przeciwgorączkowe i przeciwreumatyczne;
- asparagina - aminokwas pobudzający procesy myślowe.
Składniki:
- 400 dobrze
rozwiniętych
kwiatów mlecza (same główki)
- 2 cytryny
- 1 litr
wody
- 1 kg cukru
- 400 dobrze
rozwiniętych
kwiatów mlecza (same główki)
Przygotowanie:
Zebrane w suchy i słoneczny dzień główki kwiatów
mlecza najpierw rozłożyć na jasne kartki, aby pozbyć się owadów. Po ok godzinie
włożyć je do garnka i zalać wrzącą wodą, lekko ugnieć. Gotować na wolnym ogniu
przez ok. 15-20 minut. Pod koniec gotowania dodać cytrynę pokrojoną na plastry.
Zamieszać, lekko ugnieść i przykryć pokrywką. Odstawić na co najmniej 12
godzin. Następnie odcedzić przez gazę i do wywaru dodać cukier. Wymieszać i
gotować na bardzo małym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Taki gorący
syrop od razu przelać do słoiczków, zakręcić i odwrócić do rury dnem. Tak
przygotowany syrop przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Wychodzi ok. 8
małych słoiczków.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz