Morele i śliwki w boczku




Składniki:


    • 20 plastrów boczku wędzonego
    • 10 śliwek suszonych
    •  10 moreli suszonych
    •  20 wykałaczek


    Przygotowanie:

    1 śliwkę zawinąć w 1 plaster boczku i spiąć wykałaczką. Analogicznie pozostałe śliwki  i morele. Ułożyć na blaszce i wstawić na 7-10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°. Plastry boczku można także usmażyć na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu (wytopi się z boczku). Podawać na półmisku z zieleniną lub wykałaczki wbić np. w pomidora i stworzyć „koronę”. Znakomicie smakują na ciepło i na zimno.
    Smacznego :)

    Komentarze

    1. Ja to nazywam "zboczki" :D Przekąska na imprezy rewelacyjna!

      OdpowiedzUsuń
    2. U mnie trzeba robić tego dużo, ponieważ bardzo szybko znikają ze stołu :)

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz