- 1 – 1½ kg świeżego schabu
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki soli
- ½ łyżki soli peklowej
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki tymianku
- 1 łyżka deliktu do mięs
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu (grubo mielony)
- 1 łyżka papryki słodkiej
- pończocha lub siatka wędliniarska
Przygotowanie:
Mięso opłukać i dokładnie osuszyć ręcznikiem
papierowym. Obtoczyć w cukrze. Przełożyć do naczynia (np.: żaroodpornego) i
odstawić do lodówki na 36 godzin.
Po tym czasie mięso dokładnie opłukać, wytrzeć ręcznikiem.
Mięso obtoczyć w mieszance obu soli. Mięso ułożyć w tym samym naczyniu i
odstawić na kolejne 36 godzin.
Leżakowanie schabu w cukrze i soli wyciąga z mięsa
bardzo dużo płynu, który należy wylać.
Mięso dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym
i natrzeć mieszanką przypraw. Kolejny raz włożyć mięso do lodówki na 36 godzin.
Po upływie czasu schab przełożyć do pończochy i
powiesić w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu, suszyć min 4 doby, im dłużej
tym lepsza.
Właśnie postanowiłam zrobić coś podobnego i Twój wpis bardzo mi się przyda
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) U mnie dojrzewa już szyneczka i łopatka :)
Usuń