Schab dojrzewający

Składniki:
  • 1 – 1½ kg świeżego schabu
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki soli
  • ½ łyżki soli peklowej
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki tymianku
  • 1 łyżka deliktu do mięs
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu (grubo mielony)
  • 1 łyżka papryki słodkiej 
  • pończocha lub siatka wędliniarska

Przygotowanie:

Mięso opłukać i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w cukrze. Przełożyć do naczynia (np.: żaroodpornego) i odstawić do lodówki na 36 godzin.
Po tym czasie mięso dokładnie opłukać, wytrzeć ręcznikiem. Mięso obtoczyć w mieszance obu soli. Mięso ułożyć w tym samym naczyniu i odstawić na kolejne 36 godzin. 
Leżakowanie schabu w cukrze i soli wyciąga z mięsa bardzo dużo płynu, który należy wylać.
Mięso dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć mieszanką przypraw. Kolejny raz włożyć mięso do lodówki na 36 godzin.
Po upływie czasu schab przełożyć do pończochy i powiesić w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu, suszyć min 4 doby, im dłużej tym lepsza. 
Smacznego :)

Komentarze

  1. Właśnie postanowiłam zrobić coś podobnego i Twój wpis bardzo mi się przyda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) U mnie dojrzewa już szyneczka i łopatka :)

      Usuń

Prześlij komentarz