Bułeczki z masą krówkową



Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
  • 30 g drożdży
  • 50 g cukru (ok. 4 łyżki)
  • 180 ml mleka
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • masa krówkowa BAKALLAND
  • garść żurawiny

    Przygotowanie:

    Mleko lekko podgrzać.
    Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać 1 łyżeczkę cukru, kilka łyżek ciepłego mleka (nie gorącego !) i 1 łyżkę mąki. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Resztę mleka podgrzać mocniej, dodać masło i podgrzewać do rozpuszczenia, po czym odstawić do przestygnięcia (żeby było ciepłe, ale nie gorące).
    Jajka utrzeć z cukrem, solą i cukrem waniliowym.
    Mąkę wsypać do dużej miski, dodać mleko z masłem, jajka z cukrem oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko razem dokładnie wyrobić, przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować masą krówkową. Zwinąć w rulonik i pokroić na plastry ok. 1,5 cm.( wychodzi ok 20 bułeczek). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać żurawiną i odstawić na 20 mon do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 20 minut.

    Smacznego :)

    Komentarze