Składniki:
- 500 g mąki tortowej
- 30 g drożdży
- 50 g cukru (ok. 4 łyżki)
- 180 ml mleka
- 30 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- masa krówkowa BAKALLAND
- garść żurawiny
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać 1 łyżeczkę cukru, kilka łyżek ciepłego mleka (nie gorącego !) i 1 łyżkę mąki. Odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mleka podgrzać mocniej, dodać masło i podgrzewać do rozpuszczenia, po czym odstawić do przestygnięcia (żeby było ciepłe, ale nie gorące).
Jajka utrzeć z cukrem, solą i cukrem waniliowym.
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać mleko z masłem, jajka z cukrem oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko razem dokładnie wyrobić, przykryć miskę i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować masą krówkową. Zwinąć w rulonik i pokroić na plastry ok. 1,5 cm.( wychodzi ok 20 bułeczek). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać żurawiną i odstawić na 20 mon do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 20 minut.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz