Zupa meksykańska po mojemu


Składniki:

  • 500g mielonego mięsa wołowego 
  • 3 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili 
  • 1 duża czerwona papryka
  •  1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 1 puszka pomidorów 
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  •  bulion warzywny
  • sól morska, świeżo mielony pieprz, chili, bazylia
  • 3 łyżki oleju
    Przygotowanie:
    W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki,
    podsmażamy około 10 minut często mieszając.
    Dodajemy pokrojoną w małą kostkę czerwoną paprykę, koncentrat pomidorowy, kukurydzę, pomidory,
    całość zalewamy bulionem warzywnym, 3 centymetry nad warzywa, zagotowujemy.
    Na łyżce oleju podsmażamy mięso mielone, dodajemy sól, bazylię, chili i pieprz do smaku.
    Smażymy do momentu aż odparuje cała woda.
    Mięso dodajemy do zupy, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Dodajemy pokrojoną w plasterek papryczkę chilli. 
    Fasolę płuczemy i osączamy na sitku, dodajemy na samym końcu.
    Smacznego!

    Komentarze

    Prześlij komentarz