Składniki:
Biszkopt:
- 7 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Bita śmietana:
- 1 litr śmietanki kremowej 30% lub 36% - bardzo zimnej
- 2 łyżeczki żelatyny
Mus:
- 200 g truskawek
- 1 łyżeczka żelatyny
Dodatki:
- około 500 g truskawek
- 2 opakowania rurek kakaowych z Biedronki
Przygotowanie:
Biszkopt: Dno okrągłej tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Boków niczym nie smarować ani nie wysypywać. Mąkę pszenną przesiać razem z mąką
ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić
żółtka od białek. Białka ubijać na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce
cukier. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną
porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami). Dodać przesiane mąki i mieszać
je bardzo delikatnymi ruchami z ubitą masą, starając się napowietrzyć masę.
Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 35 - 40
minut. Od razu wyjąć tortownicę z piekarnika i odstawić ją na blat. Ostudzić.
Odkroić boki biszkoptu od formy i wyłożyć biszkopt do góry dnem na deskę
wyścieloną papierem do pieczenia. Odkleić papier z biszkoptu, ostrym nożem
przekroić biszkopt na 2 części.
Mus: truskawki na mus włożyć do rondelka i zmiksować na gładki mus, ustawić na
ogniu i zagotować. Odstawić z ognia i wsypać żelatynę, mieszać aż cała żelatyna
się rozpuści. Ostudzić i odczekać około 1/2 godziny przed przełożeniem aż nieco
zgęstnieje.
Bita śmietana: w małym rondelku zagotować 1/4 szklanki wody, odstawić z ognia, wsypać
żelatynę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia, ostudzić. Bardzo zimną
śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie zmiksować z ostudzoną ale wciąż
płynną żelatyną.
Na tacy ułożyć pierwszą część biszkoptu i polać go połową musu, rozsmarować po całej powierzchni. Ułożyć połówki truskawek i przykryć 1/3 ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, położyć mus, truskawki i 1/3 bitej śmietany. Boki z rurek z nadzieniem kakaowym.
U mnie z masą lukrową na 70 urodziny taty :)
Na tacy ułożyć pierwszą część biszkoptu i polać go połową musu, rozsmarować po całej powierzchni. Ułożyć połówki truskawek i przykryć 1/3 ubitej śmietanki. Położyć drugi blat, położyć mus, truskawki i 1/3 bitej śmietany. Boki z rurek z nadzieniem kakaowym.
U mnie z masą lukrową na 70 urodziny taty :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz