Sernik Dukana



Składniki:
  • 3 kostki po 250 g twarogu chudego
  • 6 jajek
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • słodzik lub stevia wg. gusta
  • kilka kropelek ulubionego aromatu
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie:

Twaróg zmielić przynajmniej 2 razy.
Po zmieleniu dodać do niego 6 żółtek, słodzik, skrobię i aromat.
Wymieszać dokładnie mikserem.
Dodać szklankę mleka. Ponownie użyć miksera.
Ubić białka, dodać do wcześniej przygotowanej masy. 
Delikatnie wymieszać napowietrzając ciasto, najlepiej dużą drewnianą łyżką.
Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 60-70 minut. 
Sernik po upieczeniu opadnie ale to normalne przy sernikach, także się nie przejmujcie. Po upieczeniu i wystygnięciu schłodzić w lodówce.
Smacznego :)

Komentarze