Składniki:
- 500g piersi z kurczaka,
- 2 jajka,
- 10 łyżek mąki,
- pół szklanki mleka,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 1 łyżka curry,
- garść ziaren słonecznika
- garść sezamu
- sól, pieprz, papryka ostra do smaku,
- ·olej do smażenia.
Przygotowanie:
Mięso myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na drobne
podłużne kawałki.
Umieszczamy w misce, mieszamy z przyprawami: curry, ziołami prowansalskimi, papryką i solą. I odstawiamy. W osobnej misce rozbijamy jajka i łączymy z mąką i mlekiem. Wychodzi ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Ciasto przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy ziarna słonecznika a do drugiej sezam.
W cieście umieszczamy pokrojone kawałki mięsa i mieszamy.
Umieszczamy w misce, mieszamy z przyprawami: curry, ziołami prowansalskimi, papryką i solą. I odstawiamy. W osobnej misce rozbijamy jajka i łączymy z mąką i mlekiem. Wychodzi ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Ciasto przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy ziarna słonecznika a do drugiej sezam.
W cieście umieszczamy pokrojone kawałki mięsa i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kęski zanurzone
w cieście (najlepiej nabierać je łyżka, aby były dobrze pokryte ciastem). Usmażone,
odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy z ulubionym
dipem.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz