Kęski piwne



Składniki:
  • 500g piersi z kurczaka,
  • 2 jajka, 
  •  10 łyżek mąki,
  • pół szklanki mleka, 
  •  1 łyżka ziół prowansalskich,
  •  1 łyżka curry,
  • garść ziaren słonecznika
  •  garść sezamu
  •  sól, pieprz, papryka ostra do smaku,
  • ·olej do smażenia.

Przygotowanie:

Mięso myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na drobne podłużne kawałki.
Umieszczamy w misce, mieszamy z przyprawami: curry, ziołami prowansalskimi, papryką i solą. I odstawiamy. W osobnej misce rozbijamy jajka i łączymy z mąką i mlekiem. Wychodzi ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
Ciasto przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy ziarna słonecznika a do drugiej sezam.
W cieście umieszczamy pokrojone kawałki mięsa i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kęski zanurzone w cieście (najlepiej nabierać je łyżka, aby były dobrze pokryte ciastem).  Usmażone, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy z ulubionym dipem.
Smacznego:)

Komentarze