Jagodowe romby



Składniki:
  • 100 ml wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g masła (miękkie, w temp. pokojowej)
  • 200 g mąki pszennej jasnej
  • 50 g masła roztopionego w rondelku
  • słoiczek konfitury jagodowej
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wodę, sól i roztopione masło (te 50 g). Mieszamy. Przekładamy na blat i podsypując mąką (by się nie kleiło), wyrabiamy. Zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Ciasto warto spłaszczyć, potem schłodzone będzie łatwiej wałkować. Czas, na jaki wstawiamy do lodówki, to 2 godziny. Wyjmujemy, wałkujemy na prawie kwadrat. Kładziemy kostkę miękkiego masła na środku. Zawijamy boki, a potem górę i dół kopertowo. Wałkujemy tak złożone ciasto, by miało długość 3 razy większą niż szerokość. Potem składamy na trzy i do lodówki na 1–2 godziny (ma być zimne, zależy od lodówki). Wyjmujemy, przekręcamy o 90°C i znowu wałkujemy. Ma być 3 razy dłuższe niż szersze. Składamy ponownie i chowamy do lodówki. Tę czynność powtarzamy 6 razy, czyli wyjmujemy, wałkujemy, składamy i do lodówki na 1–2 godziny (ten czas może być dłuższy, jeśli zastanie Was noc). Po tym czasie ciasto jest gotowe. 
Ciasto rozwałkować na duży kwadrat lub prostokąt i pokroić na kwadraty wielkości 5x5 cm.
Na środek kwadratów nałożyć konfiturę jagodową i ścisnąć dwa przeciwległe rogi (w piekarniku się troszkę rozwiną). Gotowe wkładamy na posmarowaną tłuszczem blachę i wkładamy do piekarnika na 15-20 min w temp. 180 st.
Smacznego.


Komentarze