Składniki:
- ciasto francuskie,
- 2 camemberty Turek,
- 1 jajko do posmarowania,
- 2 łyżeczki konfitury żurawinowej.
Przygotowanie:
Ciasto rozłożyć na blacie i przekroić na 4 części.
Camembert również przekroić na pół (krążki). Na środku ciasta francuskiego
ułożyć ser i wyciąć krążki większe o ok. 5-6 cm. Podnieść brzegi ciasta do góry
i zawinąć wokół sera - tworząc systematycznie na jego powierzchni zakładki w
miarę równych odstępach. W środku powinna powstać dziura. Ciasto z zewnątrz
posmarować roztrzepanym jajkiem i przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Wsadzić do lodówki na ok. 20 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 220°C. Piec 20-25
minut na złoty kolor. Razem z pergaminem przełożyć na kratkę kuchenną, na
jeszcze gorący ser nałożyć w wolne od ciasta miejsce konfiturę żurawinową i
odłożyć na 5 minut, aby ser troszkę stężał.
Smacznego :)
W sam raz na romantyczna kolacje :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
OdpowiedzUsuń