Francuz z niespodzianką



Składniki:
  • ciasto francuskie,
  • 2 camemberty Turek,
  • 1 jajko do posmarowania,
  • 2 łyżeczki konfitury żurawinowej.
Przygotowanie:
Ciasto rozłożyć na blacie i przekroić na 4 części. Camembert również przekroić na pół (krążki). Na środku ciasta francuskiego ułożyć ser i wyciąć krążki większe o ok. 5-6 cm. Podnieść brzegi ciasta do góry i zawinąć wokół sera - tworząc systematycznie na jego powierzchni zakładki w miarę równych odstępach. W środku powinna powstać dziura. Ciasto z zewnątrz posmarować roztrzepanym jajkiem i przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wsadzić do lodówki na ok. 20 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 220°C. Piec 20-25 minut na złoty kolor. Razem z pergaminem przełożyć na kratkę kuchenną, na jeszcze gorący ser nałożyć w wolne od ciasta miejsce konfiturę żurawinową i odłożyć na 5 minut, aby ser troszkę stężał.
Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz