Ciasto półfrancuskie ze skarbami




Składniki:
  • 60 ml ciepłej wody
  • 125 ml mleka, o temperaturze pokojowej
  • 1 duże jajko, o temperaturze pokojowej
  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 7 g (1 saszetka) drożdży suchych lub 15 g świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g drobnego cukru
  • 250 g masła, zimnego, posiekanego na pół cm kawałki
Farsz
  • pomidory w puszce
  • pierś z kurczaka
  • pół puszki ananasów w puszce
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie ciasta:



Do miseczki wlać wodę, mleko, wbić jajko i roztrzepać widelcem. Odstawić na chwilę.
Do większej miski (może być misa od miksera) nasypać mąki, drożdży, soli i cukru, wymieszać. Dodać zimne kawałki masła i miksować powoli, by składniki się połączyły, ale dość krótko! - kawałki masła muszą być nadal widoczne. Do masy dodać zawartość miseczki i wymieszać rękoma lub szpatułką. Nie wyrabiać: może być lekko klejące i koniecznie z kawałkami masła. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub do 4 dni.
By dokończyć ciasto, wyciągnąć naszą zimną bryłę z lodówki. Pozostawić w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę. Rozwałkować na kwadrat 50 x 50 cm (u mnie był mniejszy). Można podsypywać mąką.
Złożyć ciasto na 3 części, jak list (boki zagięte maja być teraz na dole i na górze).
Ciasto odwrócić o 90º, tak, by zagięte boki były teraz po prawej i po lewej stronie ciasta.
Ciasto w takiej postaci znów wałkujemy na kwadrat, jaki mieliśmy na początku.
Te czynności powtarzamy trzykrotnie, aż uzyskamy duży gotowy płat ciasta duńskiego, z którego powstanie około 12 pysznych ciastek duńskich. Płat powinien mieć grubość około 0,5 cm. Można go przed pracą schłodzić w lodówce przez 30 minut (musi być owinięty folią), lub zostawić w lodówce do 4 dni (pod warunkiem, że nie zrobiliśmy tego wcześniej).

Pomidory w puszce przerzucamy do garnuszka, ananasa kroimy w kostkę i dorzucamy do pomidorów i dusimy. Pierś kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy i smażymy do ścięcia. Podsmażony kurczak dodajemy do reszty składników i dusimy do rozdrobnienia pomidorów, doprawiamy do smaku.



Ciasto półfrancuskie przekrawamy na pół, jeden płat umieszczany na spodzie naczynia żaroodpornego, na ciasto nakładamy farsz i przykrywamy drugim płatem. Pieczemy w 180st do zarumienienia ciasta.
Smacznego:)









































































Komentarze