Do miseczki wlać wodę, mleko, wbić jajko i roztrzepać
widelcem. Odstawić na chwilę.
Do większej miski (może być misa od miksera) nasypać
mąki, drożdży, soli i cukru, wymieszać. Dodać zimne kawałki masła i miksować
powoli, by składniki się połączyły, ale dość krótko! - kawałki masła muszą być
nadal widoczne. Do masy dodać zawartość miseczki i wymieszać rękoma lub
szpatułką. Nie wyrabiać: może być lekko klejące i koniecznie z kawałkami masła.
Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na całą noc lub do 4 dni.
By dokończyć ciasto, wyciągnąć naszą zimną bryłę z
lodówki. Pozostawić w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę. Rozwałkować na
kwadrat 50 x 50 cm (u mnie był mniejszy). Można podsypywać mąką.
Złożyć ciasto na 3 części, jak list (boki zagięte maja
być teraz na dole i na górze).
Ciasto odwrócić o 90º, tak, by zagięte boki były teraz
po prawej i po lewej stronie ciasta.
Ciasto w takiej postaci znów wałkujemy na kwadrat,
jaki mieliśmy na początku.
Te czynności powtarzamy trzykrotnie, aż uzyskamy duży
gotowy płat ciasta duńskiego, z którego powstanie około 12 pysznych ciastek
duńskich. Płat powinien mieć grubość około 0,5 cm. Można go przed pracą
schłodzić w lodówce przez 30 minut (musi być owinięty folią), lub zostawić w
lodówce do 4 dni (pod warunkiem, że nie zrobiliśmy tego wcześniej).
Pomidory w puszce przerzucamy do
garnuszka, ananasa kroimy w kostkę i dorzucamy do pomidorów i dusimy. Pierś
kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy i smażymy do ścięcia. Podsmażony kurczak
dodajemy do reszty składników i dusimy do rozdrobnienia pomidorów, doprawiamy
do smaku.
|
Komentarze
Prześlij komentarz