Chleb Dukana



Składniki:
  • 3 jajka
  • 10 łyżek otrębów owsianych
  • 16 łyżek otrębów pszennych
  • 10 łyżek otrębów żytnich
  • 10 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
  • 10 łyżek naturalnego jogurtu (dałam kefir, nie miałam jogurtu)
  • 24 g drożdży świeżych
  • 5 łyżek letniej wody
  • kminek
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy wszystkie otręby i mieszamy. 
Wbijamy jaja, resztę składników i dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wychodzi dosyć rzadkie ale takie ma być, urośnie.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 60 minut.
Pieczemy przez 15 minut w temp. 200 C, a potem kolejne 20-25 minut w temp. 180C. Studzimy i delektujemy się super smakiem :)
Smacznego:)

Komentarze