Składniki:
- · 250g masła lub margaryny,· pół szklanki cukru,· 6 dużych jajek· 1/3 szklanki oleju,· 2 szklanki mąki,· łyżka octu· 2 łyżeczki proszku do pieczenia,· szczypta soli,· 1 łyżka kakao· 1 opakowanie kisielu owoce leśne· garść żurawiny,· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropli olejku waniliowego,· 1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub kilka kropli olejku cytrynowego
Przygotowanie:
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo wbijać żółtka, za każdym razem dokładnie miksując. Nadal miksując, cienkim strumyczkiem wlać olej. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na wolnych obrotach miksera wymieszać krótko (do połączenia składników). Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto, które nam powstanie, nie będzie gęste. Podzielić je na 3 równe części.
Do pierwszej części dodać ekstrakt z wanilii lub olejek waniliowy oraz skórkę z cytryny lub olejek cytrynowy. Do drugiej części dodać kisiel (proszek) i garść żurawiny.
Do trzeciej części dodać kakao oraz rum lub olejek rumowy.
Każdą z części ciasta wymieszać ostrożnie łyżką, aż składniki się połączą.
Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Najpierw za pomocą łyżki wyłożyć jasną część ciasta. Na nią wyłożyć w ten sam sposób kolejno warstwę fioletową i kakaową.
Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo wbijać żółtka, za każdym razem dokładnie miksując. Nadal miksując, cienkim strumyczkiem wlać olej. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na wolnych obrotach miksera wymieszać krótko (do połączenia składników). Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto, które nam powstanie, nie będzie gęste. Podzielić je na 3 równe części.
Do pierwszej części dodać ekstrakt z wanilii lub olejek waniliowy oraz skórkę z cytryny lub olejek cytrynowy. Do drugiej części dodać kisiel (proszek) i garść żurawiny.
Do trzeciej części dodać kakao oraz rum lub olejek rumowy.
Każdą z części ciasta wymieszać ostrożnie łyżką, aż składniki się połączą.
Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Najpierw za pomocą łyżki wyłożyć jasną część ciasta. Na nią wyłożyć w ten sam sposób kolejno warstwę fioletową i kakaową.
Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut
Komentarze
Prześlij komentarz