Babka wielkanocna



Składniki:
  • ·         250g masła lub margaryny, 
    ·         pół szklanki cukru, 
    ·         6 dużych jajek
    ·         1/3 szklanki oleju,
    ·         2 szklanki mąki, 
    ·         łyżka octu
    ·         2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
    ·         szczypta soli, 
    ·         1 łyżka kakao
    ·         1 opakowanie kisielu owoce leśne
    ·         garść żurawiny, 
    ·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropli olejku waniliowego, 
    ·         1 łyżeczka skórki startej z cytryny lub kilka kropli olejku cytrynowego 

Przygotowanie:
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo wbijać żółtka, za każdym razem dokładnie miksując. Nadal miksując, cienkim strumyczkiem wlać olej. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na wolnych obrotach miksera wymieszać krótko (do połączenia składników). Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę, dodać ją do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto, które nam powstanie, nie będzie gęste. Podzielić je na 3 równe części.
Do pierwszej części dodać ekstrakt z wanilii lub olejek waniliowy oraz skórkę z cytryny lub olejek cytrynowy. Do drugiej części dodać kisiel (proszek) i garść żurawiny.
Do trzeciej części dodać kakao oraz rum lub olejek rumowy.
Każdą z części ciasta wymieszać ostrożnie łyżką, aż składniki się połączą.
Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Najpierw za pomocą łyżki wyłożyć jasną część ciasta. Na nią wyłożyć w ten sam sposób kolejno warstwę fioletową i kakaową.
Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut

Komentarze