Zygzak brzoskwiniowy



Składniki:
  • biszkopt przekrojony na 3
  • 2 serki mascarpone
  • puszka brzoskwiń
  • cytryna
  • śmietana 30 %
  • śmietan-fix
  • 0,3l wody
Przygotowanie:
Biszkopt pieczemy wg przepisu.
Masa: Śmietanę ubijamy dodajemy śmietan-fix. Do tego dodajemy serki mascarpone i trochę syropu z brzoskwiń. Wszystko mieszamy.
Nasączenie: Woda z wyciśniętą cytryną.
Biszkopt dzielimy na 3 części. Nasączamy pierwszą część na to nakładamy 1/3 masy a na wierzch pokrojone w plastry kawałki brzoskwiń. Na to znowu nasączony biszkopt, 1/3 masy i brzoskwinie. Z trzecią częścią robimy tak samo. Odstawiamy aby odpoczęło. Ścinamy dwa przeciwległe brzegi ciasta i układamy je razem za wierzchu ciasta. Tak powstał nam szkielet auta. Następnie wg fantazji ubieramy go masą plastyczną:)
Smacznego :)
Przepis autorski.


Składniki na masę plastyczną:
  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny GELLWE
  • 70 ml wody
  • sitko
Przygotowanie:
Przygotuj potrzebne składniki. Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć. W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części. Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj  Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwnik. Wyrabiając masę jak plastelinę, dokładnie go wmieszaj. Tak przygotowana masa może posłużyć do pokrywania tortów, jak i do tworzenia mniejszych ozdób cukrowych. Masę zawiniętą w folię przechowuj w lodówce.
Smacznego:)

Komentarze