Składniki:
- 1kg ziemniaków,
- 30-40dag masła,
- 3-4 ząbki czosnku,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- łyżeczka suszonego koperku,
- łyżeczka suszonej natki pietruszki,
- sól, pieprz do smaku
- curry
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Ugotowane i nieco przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub porządnie ugniatamy tłuczkiem, można też użyć później blendera, jeśli za pomocą tłuczka nie uda nam się uzyskać gładkiej masy.
Czosnek bardzo drobno siekamy i przesmażamy na łyżce oleju aż do zrumienienia. Przestudzone dodajemy do ziemniaków.
Dodajemy pokrojone w kostkę masło i całość wyrabiamy na gładką masę.
Przygotowaną masę doprawiamy tymiankiem, koperkiem, natką pietruszki, solą morską oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i curry.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy dowolne kształty na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Puree zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190stopni z termoobiegiem aż do uzyskania ładnego złotego koloru (ok. 15-20minut).
Smacznego:)
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Ugotowane i nieco przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub porządnie ugniatamy tłuczkiem, można też użyć później blendera, jeśli za pomocą tłuczka nie uda nam się uzyskać gładkiej masy.
Czosnek bardzo drobno siekamy i przesmażamy na łyżce oleju aż do zrumienienia. Przestudzone dodajemy do ziemniaków.
Dodajemy pokrojone w kostkę masło i całość wyrabiamy na gładką masę.
Przygotowaną masę doprawiamy tymiankiem, koperkiem, natką pietruszki, solą morską oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem i curry.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy dowolne kształty na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Puree zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190stopni z termoobiegiem aż do uzyskania ładnego złotego koloru (ok. 15-20minut).
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz