Zdrowy tort


 
Składniki:
  • 1 arbuz (najlepiej bezpestkowy, ale z pestkami też się nada) w całości
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 100 ml wrzątku  
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 śmietan fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kostek startej czekolady
  • barwnik zielony i czerwony  
 
Przygotowanie:

Z arbuza odcinamy górę i dół, a następnie obieramy ze skórki, tak by powstał walec. Obkładamy arbuza na kilka minut grubym ręcznikiem papierowym, by zdjąć nadmiar soku, ręcznik nie powinien podrzeć się na owocu. Po odjęciu ręcznika arbuz jest „suchy”. Pędzelkiem rozsmarowujemy dokładnie na naszym torcie galaretkę (łącznie z talerzykiem na którym arbuz stoi). Resztę galaretki wlewamy do głębszego talerza i wstawiamy to lodówki. Tort wstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru i śmietan fixami na sztywną masę. 1/3 bitej śmietany odkładamy i dzielimy ja na pół. Jedną połowę barwimy na czerwono a druga na zielono.
Tort po wyjęciu z lodówki obkładamy równomiernie biała bitą śmietaną i boki dekorujemy startą czekoladą i kolorową masą. Na górę układamy serca wycięte z galaretki i również kolorową masą.
Wkładamy ponownie do lodówki. Dzięki galaretce, nasz tort arbuzowy nie puszcza przed pokrojeniem soku, a bita śmietana doskonale się trzyma. Ps. U mnie bita śmietana zjeżdża, bo nie miałam śmietan fixu;/
Smacznego:)
 

Komentarze