Składniki:
- 5 plastrów szynki drobiowej
- 1 pomidor
- oliwki
- szczypta soli
- 2 całe jajka
- 2 łyżki mleka
- 1/3 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
- kawałeczek wędzonego łososia
- mała cebula
Przygotowanie:
Szynkę kroimy w drobną kostkę.
Oliwki na pół.
Kroimy w plastry pomidora i cebulę.
Jajka wbijamy do miski, dolewamy
mleko i ubijamy, dzięki temu omlet będzie bardziej delikatny.
Rozgrzewamy patelnię i
podsmażamy krótko szynkę.
Kiedy szynka jest już ciepła,
wlewamy jajka, rozprowadzamy je równomiernie na dnie patelni i na bardzo małym
ogniu, układamy pomidory, oliwki, cebulę łososia oraz czerwoną papryką i
smażymy/opiekamy pod przykryciem na małym ogniu tak długo, aż jajka zetną się z
wierzchu. Po jakich 2, 3 minutach podnosimy pokrywkę i podsmażamy jeszcze
chwilę bez przykrycia, aż jajko będzie gotowe.
Smacznego:)
Przepis
autorski.
Komentarze
Prześlij komentarz