Składniki:
- 4 jaja
- 100 ml likieru amaretto
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml zimnej, mocnej kawy
- 350g biszkoptów
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Żółtka ubić. Dodać 40 ml alkoholu i ciągle mieszając.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do miski z żółtkami dodać serek mascarpone i pianę z
białek mieszając delikatnie napowietrzając całą masę. Masę wymieszać dokładnie
na jednolity krem.
Do zimnej kawy dodać pozostały alkohol.1/3 biszkoptów
maczać w kawie i układać je na kwadratowej blaszce 21cm.
Gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić alkoholem wymieszanym z kawą (biszkopty po chwili wchłoną płyn).
Gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić alkoholem wymieszanym z kawą (biszkopty po chwili wchłoną płyn).
Na tak przygotowany spód wyłożyć połowę masy serowej,
posypać kakao i na to znów 1/3 namoczonych biszkoptów (gdy będą ułożone, możemy
je jeszcze skropić kawą i poczekać chwilę, aż wsiąknie w
biszkopty).
Wyłożyć pozostały ser, posypać kakao i na to
pozostałe nasączone biszkopty.
Odstawić w zimne miejsce na parę godzin, najlepiej na
noc.
Ja udekorowałam w formie tortu na 2 urodziny syna jego
ulubioną bajką PINGU :)
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz