Tort tiramisu



Składniki:
  • 4 jaja
  • 100 ml likieru amaretto
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml zimnej, mocnej kawy
  • 350g biszkoptów
  • 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Żółtka ubić. Dodać 40 ml alkoholu i ciągle mieszając. Białka ubić na sztywną pianę. 
Do miski z żółtkami dodać serek mascarpone i pianę z białek mieszając delikatnie napowietrzając całą masę. Masę wymieszać dokładnie na jednolity krem.
Do zimnej kawy dodać pozostały alkohol.1/3 biszkoptów maczać w kawie i układać je na kwadratowej blaszce 21cm.
Gdy będą ułożone, możemy je jeszcze skropić alkoholem wymieszanym z kawą (biszkopty po chwili wchłoną płyn). 
Na tak przygotowany spód wyłożyć połowę masy serowej, posypać kakao i na to znów 1/3 namoczonych biszkoptów (gdy będą ułożone, możemy je  jeszcze skropić kawą i poczekać chwilę, aż wsiąknie w biszkopty). 
Wyłożyć pozostały ser, posypać kakao i  na to pozostałe nasączone biszkopty. 
Odstawić w zimne miejsce na parę godzin, najlepiej na noc.
Ja udekorowałam w formie tortu na 2 urodziny syna jego ulubioną bajką PINGU :)
Smacznego:)

Komentarze