Składniki:
- świeży tuńczyk lub łosoś, krewetki (gotowane lub smażone w tempurze), paluszki krabowe,
- awokado
- ogórek
- ryż do sushi, ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- sos sojowy
- ocet ryżowy
- zaprawa do ryżu (można zrobić samemu)
- sushi nori - listki prasowanych alg morskich
- marynowany imbir w zalewie
- japoński chrzan wasabi
- mata bambusowa do zwijania sushi
Przygotowanie:
Ryż przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać zaprawę do ryżu (ocet, cukier i sos sojowy). Tuńczyka lub inne ulubione dodatki (łososia, paluszek krabowy, awokado, ogórka) pokroić na kawałki. Listek nori umieścić na środku maty bambusowej. Ułożyć warstwę ryżu na środku pozostawiając 1 cm margines. Przy dolnej krawędzi ryżu ułożyć ulubione składniki, wymienione powyżej. Zawinąć w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową na zewnątrz. Instrukcja zwijania sushi wraz z obrazkami powinna być na każdym opakowaniu sushi nori. Zrolowane sushi pokroić na równe części.
Smacznego:)
Ryż przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać zaprawę do ryżu (ocet, cukier i sos sojowy). Tuńczyka lub inne ulubione dodatki (łososia, paluszek krabowy, awokado, ogórka) pokroić na kawałki. Listek nori umieścić na środku maty bambusowej. Ułożyć warstwę ryżu na środku pozostawiając 1 cm margines. Przy dolnej krawędzi ryżu ułożyć ulubione składniki, wymienione powyżej. Zawinąć w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową na zewnątrz. Instrukcja zwijania sushi wraz z obrazkami powinna być na każdym opakowaniu sushi nori. Zrolowane sushi pokroić na równe części.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz