Składniki:
- 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2 łyżeczki chrzanu ok.
- 100 g tartej bułki
- jajko
- mała czerwona cebula
- łyżka keczupu
- łyżeczka majeranku
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- kalmary
Mięso:
Mięso wymieszać z chrzanem, tartą bułką, jajkiem,
pokrojoną drobno cebulą, keczupem i majerankiem. Doprawić do smaku solą i
pieprzem. Z masy mięsnej zwilżonymi dłońmi formować średniej wielkości klopsy.
Smażyć na patelni ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Gotowe osączyć
z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Kalmary:
Kalmar pokrój w krążki. W średniej wielkości misce zmieszaj razem maślankę, chili i ½ łyżeczki soli. Włóż cząstki kalmara, obracając je tak, by całkowicie pokryły się płynem.
Przykryj i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
W średniej wielkości misce wymieszaj razem mąkę, semolinę i skrobię kukurydzianą.
Na patelnię do głębokiego smażenia wlej olej tak aby potem przykrył wrzucone kalmary. Podgrzej do temperatury ok 190oC. Kalmary obtaczaj równo w mieszance z mąką.
Delikatnie włóż kalmary do gorącego oleju i smaż na złocisto-brązowy kolor, około 1 minuty. Wyjmij i połóż na talerzu wyłożonym papierem, posyp solą.
Kalmar pokrój w krążki. W średniej wielkości misce zmieszaj razem maślankę, chili i ½ łyżeczki soli. Włóż cząstki kalmara, obracając je tak, by całkowicie pokryły się płynem.
Przykryj i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
W średniej wielkości misce wymieszaj razem mąkę, semolinę i skrobię kukurydzianą.
Na patelnię do głębokiego smażenia wlej olej tak aby potem przykrył wrzucone kalmary. Podgrzej do temperatury ok 190oC. Kalmary obtaczaj równo w mieszance z mąką.
Delikatnie włóż kalmary do gorącego oleju i smaż na złocisto-brązowy kolor, około 1 minuty. Wyjmij i połóż na talerzu wyłożonym papierem, posyp solą.
Smacznego:)
Przepis autorski.
Komentarze
Prześlij komentarz