Surf and Turf - Połączenie owoców morza i mięsa



Składniki:
  • 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego 
  • 2 łyżeczki chrzanu ok. 
  • 100 g tartej bułki
  • jajko 
  • mała czerwona cebula 
  • łyżka keczupu 
  • łyżeczka majeranku
  • olej do smażenia  
  • sól 
  • pieprz 
  • kalmary
Przygotowanie:

Mięso:
Mięso wymieszać z chrzanem, tartą bułką, jajkiem, pokrojoną drobno cebulą, keczupem i majerankiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej zwilżonymi dłońmi formować średniej wielkości klopsy. Smażyć na patelni ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Gotowe osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Kalmary:
Kalmar pokrój w krążki. W średniej wielkości misce zmieszaj razem maślankę, chili i ½ łyżeczki soli. Włóż cząstki kalmara, obracając je tak, by całkowicie pokryły się płynem.
Przykryj i włóż do lodówki na 1-2 godziny.
W średniej wielkości misce wymieszaj razem mąkę, semolinę i skrobię kukurydzianą.
Na patelnię do głębokiego smażenia wlej olej tak aby potem przykrył wrzucone kalmary. Podgrzej do temperatury ok 190oC. Kalmary obtaczaj równo w mieszance z mąką.
Delikatnie włóż kalmary do gorącego oleju i smaż na złocisto-brązowy kolor, około 1 minuty. Wyjmij i połóż na talerzu wyłożonym papierem, posyp solą.
Smacznego:)
Przepis autorski.

Komentarze