Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- ok. 150 g fety
- 2 średniej wielkości jajka
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- 2 łyżki mąki
- 1 cebula posiekana w drobną kostkę
- odrobina soli, świeżo zmielony pieprz
- odrobina oliwy do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko
solimy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie cukinia powinna puścić soki.
Dokładnie ją odciskamy. Dodajemy pokruszoną fetę, jajka, mąkę, cebulę, koperek,
miętę i odrobinę soli (pamiętamy, że feta już jest słona sama w sobie) i świeżo
zmielony pieprz.
Placuszki smażymy na naoliwionej patelni (ja najpierw
piekę jednego placuszka i sprawdzam czy dobrze się przewracają - jeśli będą
trudno się przewracać i rozpadać, należy dodać jeszcze odrobinę mąki, choć przy
tych proporcjach, powinno być wszystko dobrze, wszystko też zależy od wielkości
cukinii).
Smażymy z każdej strony aż będą rumiane i miękkie.
Smacznego :)
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz