Placki z fetą i cukinią



Składniki:
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • ok. 150 g fety
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula posiekana w drobną kostkę
  • odrobina soli, świeżo zmielony pieprz
  • odrobina oliwy do smażenia

Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie cukinia powinna puścić soki. Dokładnie ją odciskamy. Dodajemy pokruszoną fetę, jajka, mąkę, cebulę, koperek, miętę i odrobinę soli (pamiętamy, że feta już jest słona sama w sobie) i świeżo zmielony pieprz.
Placuszki smażymy na naoliwionej patelni (ja najpierw piekę jednego placuszka i sprawdzam czy dobrze się przewracają - jeśli będą trudno się przewracać i rozpadać, należy dodać jeszcze odrobinę mąki, choć przy tych proporcjach, powinno być wszystko dobrze, wszystko też zależy od wielkości cukinii).
Smażymy z każdej strony aż będą rumiane i miękkie.
Smacznego :) 

Komentarze