Pizza na cienkim cieście


Składniki: (na ok 30 cm)
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 25 g. drożdży
  • pół szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju
Składniki na sos pomidorowy:
  • 3 łyżki koncentratu lub pasty pomidorowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki świeżych ziół (oregano, bazylia)
  • 3 łyżki przegotowanej wody
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżki cukru
Przygotowanie:
Pastę pomidorową mieszamy z wodą oraz cukrem
dodajemy czosnek (najlepiej zmiażdżony lub mocno posiekany)
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Dodajemy zioła
Odstawiamy sos na ok. 30 minut
Składniki do pizzy wg uznania:)

Do miski wsypujemy mąkę oraz dodajemy łyżkę oleju
W szklance z letnią wodą rozpuszczamy cukier, sól oraz drożdże i intensywnie mieszamy, łącznie powinniśmy uzyskać pół szklanki zawiesiny
Zawartość szklanki wlewamy do miski
W pierwszym etapie ciasto najwygodniej mieszać łyżką
Ugniatamy ciasto dłońmi. Powinno być ono sprężyste.
Jeżeli ciasto zbyt się lepi należy dosypać odrobinę mąki
Nie odstawiamy ciasta do wyrośnięcia
Nakładamy ciasto na posmarowaną olejem blachę
Rozwałkowujemy i rozprowadzamy ciasto równomiernie po całej powierzchni blachy. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia. 
Nakładamy pozostałe składniki do pizzy (sos, ser i pozostałe składniki)
Wkładamy pizzę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180-200 stopniach do momentu zarumienienia ciasta i rozpuszczenia sera.

Komentarze

Prześlij komentarz