Składniki:
- 12 dużych pieczarek
- mała cebulka
- 30 gram mięsa mielonego z indyka
- 12 plasterków sera
- małe jajko
- łyżka otrębów pszennych
- sól i pieprz do smaku
- szczypta estragonu
- szczypta tymianku
- majeranek
Przygotowanie:
Płuczemy grzyby, osuszamy. Obieramy ze skórki kapelusze. Odłamujemy nóżki z pieczarek. Nóżki siekamy i razem z cebulką podsmażamy. Posypujemy odrobiną soli. Przekładamy do miski z mięsem, wsypujemy wewnątrz dłoni roztarty estragon i tymianek. Dodajemy majeranek. Wsypujemy otręby, wbijamy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Do każdego kapelusza wsypujemy po szczypcie czarnego pieprzu. Napełniamy farszem.
Pieczarki układamy w blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp.190 stopni zapiekamy około 25 minut. Po upływie tego czasu kładziemy na każdą pieczarkę plasterek sera i zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści.
Smacznego :)
Płuczemy grzyby, osuszamy. Obieramy ze skórki kapelusze. Odłamujemy nóżki z pieczarek. Nóżki siekamy i razem z cebulką podsmażamy. Posypujemy odrobiną soli. Przekładamy do miski z mięsem, wsypujemy wewnątrz dłoni roztarty estragon i tymianek. Dodajemy majeranek. Wsypujemy otręby, wbijamy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Do każdego kapelusza wsypujemy po szczypcie czarnego pieprzu. Napełniamy farszem.
Pieczarki układamy w blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp.190 stopni zapiekamy około 25 minut. Po upływie tego czasu kładziemy na każdą pieczarkę plasterek sera i zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści.
Smacznego :)
Przepis autorski.
Komentarze
Prześlij komentarz