Pieczarki z niespdzianką



Składniki:
  • 12 dużych pieczarek
  • mała cebulka
  • 30 gram mięsa mielonego z indyka
  • 12 plasterków sera
  • małe jajko
  • łyżka otrębów pszennych
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta estragonu
  • szczypta tymianku
  • majeranek

Przygotowanie:

Płuczemy grzyby, osuszamy. Obieramy ze skórki kapelusze. Odłamujemy nóżki z pieczarek. Nóżki siekamy i razem z cebulką podsmażamy. Posypujemy odrobiną soli. Przekładamy do miski z mięsem, wsypujemy wewnątrz dłoni roztarty estragon i tymianek. Dodajemy majeranek. Wsypujemy otręby, wbijamy jajko i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Do każdego kapelusza wsypujemy po szczypcie czarnego pieprzu. Napełniamy farszem.
Pieczarki układamy w blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temp.190 stopni zapiekamy około 25 minut. Po upływie tego czasu kładziemy na każdą pieczarkę plasterek sera i zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści.
Smacznego :)
Przepis autorski.

Komentarze