Papryka faszerowana mięsem i kaszą perłową


Składniki:

  • 5 sztuk czerwonej papryki
  • 500 g mielonego mięsa
  • 2 torebki ugotowanej kaszy perłowej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka bazylii suszonej lub oregano
  • pół pęczka natki pietruszki
  • jajko
  • sól, pieprz
  • szklanka wody lub bulionu
  • 150 g sera żółtego
Przygotowanie:

Odkroić od papryki górę, tą z ogonkiem i wydrążyć miąższ z pestkami.
Mięso wymieszać z kaszą, jajkiem, z czosnkiem przeciśniętym rzez praskę, posiekaną natką pietruszki i przyprawami :solą, pieprzem i bazylią lub oregano.
Mięsną masą wypełniamy papryki i przykrywamy je odciętymi czapeczkami.
Papryki możemy przygotować na dwa sposoby:
- ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i piec w piekarniku przez 40 min w temp. 180 st. C. 
-ułożyć w głębokiej patelni, zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez 30 minut. 
Na ciepłe papryki nakładamy ser żółty.
Smacznego :)
Przepis autorski.

Komentarze