Składniki:
- 5 sztuk czerwonej papryki
- 500 g mielonego mięsa
- 2 torebki ugotowanej kaszy perłowej
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka bazylii suszonej lub oregano
- pół pęczka natki pietruszki
- jajko
- sól, pieprz
- szklanka wody lub bulionu
- 150 g sera żółtego
Przygotowanie:
Odkroić od papryki górę, tą z
ogonkiem i wydrążyć miąższ z pestkami.
Mięso wymieszać z kaszą, jajkiem, z
czosnkiem przeciśniętym rzez praskę, posiekaną natką pietruszki i przyprawami
:solą, pieprzem i bazylią lub oregano.
Mięsną masą wypełniamy papryki i
przykrywamy je odciętymi czapeczkami.
Papryki możemy przygotować na dwa
sposoby:
- ułożyć w naczyniu żaroodpornym,
zalać bulionem i piec w piekarniku przez 40 min w temp. 180 st. C.
-ułożyć w głębokiej patelni, zalać
bulionem i dusić pod przykryciem przez 30 minut.
Na ciepłe papryki nakładamy ser żółty.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz