Mózg z kalafiora



Składniki:
  • 1 kalafior średniej wielkości
  • 75-80 dag mielonego mięsa
  • 30 dkg wędzonego lub surowego boczku w plastrach
  • sól, 
  • pieprz 
  • majeranek 
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • inne przyprawy wg gustu
Przygotowanie:

Kalafior myjemy. Możemy go podgotować ale nie jest to koniecznością. Wykrawamy "kaczan" z kalafiora. Mięso mielone przyprawiamy wg smaku przyprawami i dokładnie mieszamy.
Kalafior układamy w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym olejem. Obkładamy kalafior równomiernie mięsem, również na spodzie i w miejscu kaczana. Na wierzch kładziemy plastry boczku.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 50 min.

Można podawać np. z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami:)
Smacznego:) 

Komentarze