Składniki:
- 800 g cukru pudru
- 100 g glukozy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml wody
- sitko
Przygotowanie:
Przygotuj potrzebne składniki. Żelatynę
zalej wodą i pozwól jej namoknąć. W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej
cukier puder, rozdzielając go na dwie części. Do namokniętej żelatyny dodaj
glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie
potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą,
rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij
mieszać łyżką. Dosypuj Gdy masa wchłonie
wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwnik.
Wyrabiając masę jak plastelinę, dokładnie go wmieszaj. Tak przygotowana masa
może posłużyć do pokrywania tortów, jak i do tworzenia mniejszych ozdób
cukrowych. Masę zawiniętą w folię można przechowywać.
Smacznego:)
Komentarze
Prześlij komentarz