Masa cukrowa / plastyczna



Składniki:
  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
  • sitko

Przygotowanie:
Przygotuj potrzebne składniki. Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć. W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części. Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj  Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwnik. Wyrabiając masę jak plastelinę, dokładnie go wmieszaj. Tak przygotowana masa może posłużyć do pokrywania tortów, jak i do tworzenia mniejszych ozdób cukrowych. Masę zawiniętą w folię można przechowywać.
Smacznego:)


Komentarze