Makaron z tuńczykiem



Składniki:
  •  cebula dość duża u mnie czerwona
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 200g tuńczyka w oleju bądź w sosie własnym (puszka) Lisner
  •  ok. 250g pasty pomidorowej, koncentratu, ewentualnie ketchup ostry
  • makaron u mnie penne ale może być dowolny
  •  duża łyżka majonezu
  • duża jogurtu naturalnego
  • starty ser żółty (najlepiej parmezan)
  •  łyżka oleju gdy używamy tuńczyka w sosie własnym

Przygotowanie:
Cebulę pokroić w pióra.
Do garnuszka wrzucić tuńczyka wraz z olejem, gdy używamy tuńczyka w sosie własnym dodajemy łyżkę oleju i na tym podsmażać cebulę.
Gdy cebula zmieni kolor na złotawy wymieszać ją z wyciśniętym czosnkiem.
Następnie dodajemy sos pomidorowy i w międzyczasie gotujemy makaron.
Dodajemy majonez, jogurt  i wszystko dokładnie mieszamy.
Ugotowany makaron polewamy gotowym sosem.
Podawać ze startym serem żółtym.
Smacznego:)
Przepis autorski.

Komentarze