Każdy chyba zna to
ciasto ale ja je nieco przerobiłam :)
Składniki na ciasto:
- 450 g mrożonego szpinaku Hortex
- pół szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- 500 ml. śmietany 30%
- 2 śmietan - fix
- owoce borówki
- 1 łyżka cukru
- barwnik różowy i niebieski
Przygotowanie:
Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody lekko odciskając
dłońmi.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli wlewamy olej ciągle miksując. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a gdy połączą się składniki dodajemy szpinak i mieszamy aż wszystko ładnie się połączy.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli wlewamy olej ciągle miksując. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a gdy połączą się składniki dodajemy szpinak i mieszamy aż wszystko ładnie się połączy.
Wlewamy do formy 24 cm , pieczemy ok. 45 min. do
"suchego patyczka"
w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku a pozostałą część przekrajamy na pół.
Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fix z cukrem. Podzielić otrzymana masę na pół. Jedną zabarwić na różowo a drugą na niebiesko. Jednym kolorem posmarować jedną część ciasta, przyłożyć drugą częścią i posmarować wierzch drugim kolorem. Po wierzchu posypać rozdrobnionym ciastem i udekorować borówkami.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku a pozostałą część przekrajamy na pół.
Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fix z cukrem. Podzielić otrzymana masę na pół. Jedną zabarwić na różowo a drugą na niebiesko. Jednym kolorem posmarować jedną część ciasta, przyłożyć drugą częścią i posmarować wierzch drugim kolorem. Po wierzchu posypać rozdrobnionym ciastem i udekorować borówkami.
Smacznego:)
Znam to ciasto jedynie z przepisów i wciąż brakuje mi czasu by je zrobić, ale chyba czas się zmotywować! dzięki!
OdpowiedzUsuńMotywuj się motywuj i wcinaj :)
OdpowiedzUsuń