Leśny mech inaczej



Każdy chyba zna to ciasto ale ja je nieco przerobiłam :)

Składniki na ciasto:
  • 450 g mrożonego szpinaku Hortex
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
  • 500 ml. śmietany 30%
  • 2 śmietan - fix 
  • owoce borówki
  • 1 łyżka cukru
  • barwnik różowy i niebieski
Przygotowanie:
Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody lekko odciskając dłońmi.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli wlewamy olej ciągle miksując. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a gdy połączą się składniki dodajemy szpinak i mieszamy aż wszystko ładnie się połączy.
Wlewamy do formy 24 cm , pieczemy ok. 45 min. do "suchego patyczka"
w temp. 180 °C.
Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i  rozdrobnić je na talerzyku a pozostałą część przekrajamy na pół.
Ubić śmietanę dodając pod koniec śmietan-fix z cukrem. Podzielić otrzymana masę na pół. Jedną zabarwić na różowo a drugą na niebiesko. Jednym kolorem posmarować jedną część ciasta, przyłożyć drugą częścią i posmarować wierzch drugim kolorem. Po wierzchu posypać rozdrobnionym ciastem i udekorować borówkami.
Smacznego:)

Komentarze

  1. Znam to ciasto jedynie z przepisów i wciąż brakuje mi czasu by je zrobić, ale chyba czas się zmotywować! dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz