Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 4 jajka
- 1 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka żółta
- mały por
- pęczek natki pietruszki
- 300g sera żółtego
Mieszamy mąkę z proszkiem i solą. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem, wodą i olejem. Białka ubijamy na sztywną pianę z kilkoma kroplami soku z cytryny lub ze szczyptą soli. Przelewamy mokre składniki do mąki i szybko mieszamy. Dodajemy starty żółty ser, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekana natkę pietruszki oraz pokrojony drobno por. Następnie dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy je z ciastem.
Odstawiamy ciasto na kilka minut, a w tym czasie rozgrzewamy dobrze gofrownicę. Nakładamy ciasto do gofrownicy i pieczemy do momentu, aż będą złote i chrupiące. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Przepis autorski.
Komentarze
Prześlij komentarz