Chrupiące gofry wytrawne


Składniki:
  •  1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  •  1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
  •  1/4 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 4 jajka
  • 1 3/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  •  1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka żółta
  • mały por
  • pęczek natki pietruszki
  • 300g sera żółtego

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę z proszkiem i solą. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy z cukrem, wodą i olejem. Białka ubijamy na sztywną pianę z kilkoma kroplami soku z cytryny lub ze szczyptą soli. Przelewamy mokre składniki do mąki i szybko mieszamy. Dodajemy starty żółty ser, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekana natkę pietruszki oraz pokrojony drobno por. Następnie dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy je z ciastem.
Odstawiamy ciasto na kilka minut, a w tym czasie rozgrzewamy dobrze gofrownicę. Nakładamy ciasto do gofrownicy i pieczemy do momentu, aż będą złote i chrupiące. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Smacznego :)
Przepis autorski.

Komentarze