Składniki:
- 1,2 kg mąki żytniej
- 900 ml ciepłej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- garść żurawiny
Przygotowanie:
Wymieszać 50 g mąki i 50 ml ciepłej
wody w szklanym naczyniu. Przykryć masę ściereczką i odstawić w ciepłym
miejscu na 24 godziny. Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy. W sumie zakwas rośnie
przez 4 -5 dni.
Gotowy zakwas przełożyć do dużego
pojemnika.
Dodać 500 g mąki żytniej i 500 ml
przegotowanej, ciepłej wody. Całość wymieszać i przykryć ściereczką a
następnie odstawić w ciepłe miejsce.
Do zakwasu dodać 200 ml
przegotowanej wody i 1,5 łyżeczki soli.
Później wsypać 500 g mąki żytniej i
żurawinę i wymieszać.
Włożyć masę do dwóch, podłużnych form
(tzw. “keksówek”) wyłożonych papierem do pieczenia.
Następnie posmarować chleb wrzątkiem,
przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2
godziny.
Rozgrzać piekarnik do maksymalnej
temperatury.
Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę
do 200*C. Posmarować chleby jeszcze raz wrzątkiem, wstawić do piekarnika i piecz
przez 55 minut.
Chleb zachowuje świeżość około
tygodnia.
Komentarze
Prześlij komentarz