Chleb żytni na zakwasie


Składniki:
  • 1,2 kg mąki żytniej 
  • 900 ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • garść żurawiny

Przygotowanie: 

Wymieszać 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody w szklanym naczyniu. Przykryć masę ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy. W sumie zakwas rośnie przez 4 -5 dni.
Gotowy zakwas przełożyć do dużego pojemnika.
Dodać 500 g mąki żytniej i 500 ml przegotowanej, ciepłej wody. Całość wymieszać i przykryć ściereczką a następnie odstawić w ciepłe miejsce.
Do zakwasu dodać 200 ml przegotowanej wody i 1,5 łyżeczki soli.
Później wsypać 500 g mąki żytniej i żurawinę i wymieszać.
Włożyć masę do dwóch, podłużnych form (tzw. “keksówek”) wyłożonych papierem do pieczenia.
Następnie posmarować chleb wrzątkiem,  przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny. 
Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury.
Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200*C. Posmarować chleby jeszcze raz wrzątkiem, wstawić do piekarnika i piecz przez 55 minut.
Chleb zachowuje świeżość około tygodnia.
Smacznego:) 


Komentarze