Składniki:
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 2 świeże brzoskwinie
- cukier
- 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
- cynamon
- jajko
- 0,5l wody
Przygotowanie:
Brzoskwinie kroimy na połówki,
wydrążamy pestkę i kroimy na cieniutkie plasterki.
W garnku gotujemy wodę z kwaskiem
cytrynowym. Wrzucamy plasterki brzoskwiń na chwilę do wrzątku. Brzoskwinie nie
mogą się gotować, muszą zmięknąć. Odcedzamy gotowe brzoskwinie i studzimy.
Ciasto francuskie zwinięte w rulon kroimy na około 1,5cm paski. Rozwijamy dwa
paski ciasta i kładziemy na stole. Ciasto posypujemy cukrem i cynamonem,
zostawiając po 2cm czystego ciasta na końcach. Na cieście układamy plasterki brzoskwiń,
tak aby ich część ze skórką wystawała około 1,5cm ponad górną krawędź ciasta.
Plasterki powinny lekko na siebie nachodzić.. Zawijamy ciasto z brzoskwiniami w
rulonik, dość luźno. Układamy gotowe różyczki na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 15-20 min w temp. 180C.
Komentarze
Prześlij komentarz