Składniki na barszcz:
- 4 litry wody
- 2 kg buraków
- 6 kapeluszy grzybów suszonych
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 1 mały por
- 1 cebula
- 3 czubate łyżki cukru
- 3 ząbki czosnku
- sól
- czarny pieprz z ziarnach
- 4 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- sok z ½ cytryny
Składniki na tortillę:
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- łyżka oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka soli
- 100 ml ciepłej wody
Składniki na farsz:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 lub 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- kukurydza z puszki
- 3 papryki świeże w różnych kolorach
- fasolka czerwona z puszki
Przygotowanie barszczu:
Buraki myjemy, kroimy w niedużą kostkę wsypujemy do
garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 2 godzinki
aby buraki puściły sok.
Marchew, pietruszkę oraz selera obieram i kroimy na
pół.
Cebulę podsmażamy na patelni lub gazie.
Po upływie 2 godzin dolewamy 4 litry wody do garnka i wkładamy
resztę warzyw oraz ziele, listek,
czosnek i grzyby. Solimy, dodajemy pieprzu i gotujemy około 1 godziny. Po
ugotowaniu wyławiamy warzywa lub przecedzamy i w razie potrzeby jeszcze
doprawiamy do smaku.
Przygotowanie tortilli:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy,
dzielimy na 6 części
formujemy z nich kulki i rozwałkowujemy na grubość 1mm
Rozgrzewamy suchą patelnię i wykładamy po płacie
trzymamy na patelni po minucie z każdej strony
(należy uważać żeby nie przesuszyć tortilli, ponieważ
nie będzie elastyczna).
Przygotowanie farszu:
Mięso mielone dusimy z cebulą pokrojoną w kostkę
na patelni przez 10 min.
Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy ok.5min.
Po tym czasie dodajemy fasole i kukurydze smażymy jeszcze 5 min.
Potem dodajemy koncentrat lub ketchup, doprawiany do smaku solą i pieprzem.
Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy ok.5min.
Po tym czasie dodajemy fasole i kukurydze smażymy jeszcze 5 min.
Potem dodajemy koncentrat lub ketchup, doprawiany do smaku solą i pieprzem.
Każdy płat tortilli przed nałożeniem
nadzienia smarujemy wodą.
Nadzienie nakładamy na brzegu płata w formie paska i zawijamy płat. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze wysmarowanej masłem . Po ułożeniu posypujemy wszystko startym serem żółtym . Zapiekamy w 180st.C przez ok 15 min.
Nadzienie nakładamy na brzegu płata w formie paska i zawijamy płat. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze wysmarowanej masłem . Po ułożeniu posypujemy wszystko startym serem żółtym . Zapiekamy w 180st.C przez ok 15 min.
Smacznego:)
Przepis
autorski.
Komentarze
Prześlij komentarz