Barszcz czerwony z tortillą



Składniki na barszcz:

  • 4 litry wody
  • 2 kg buraków
  • 6  kapeluszy grzybów suszonych
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • 1 cebula
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • czarny pieprz  z ziarnach
  • 4 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sok z ½ cytryny
Składniki na tortillę:

  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka soli
  • 100 ml ciepłej wody

Składniki na farsz:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 lub 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kukurydza z puszki
  • 3 papryki świeże w różnych kolorach
  • fasolka czerwona z puszki
Przygotowanie barszczu:

Buraki myjemy, kroimy w niedużą kostkę wsypujemy do garnka, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 2 godzinki aby buraki puściły sok.
Marchew, pietruszkę oraz selera obieram i kroimy na pół.
Cebulę podsmażamy na patelni lub gazie.
Po upływie 2 godzin dolewamy 4 litry wody do garnka i wkładamy resztę warzyw oraz  ziele, listek, czosnek i grzyby. Solimy, dodajemy pieprzu i gotujemy około 1 godziny. Po ugotowaniu wyławiamy warzywa lub przecedzamy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku. 

Przygotowanie tortilli:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy, dzielimy na 6 części
formujemy z nich kulki i rozwałkowujemy na grubość 1mm
Rozgrzewamy suchą patelnię i wykładamy po płacie 
trzymamy na patelni po minucie z każdej strony
(należy uważać żeby nie przesuszyć tortilli, ponieważ nie będzie elastyczna).

Przygotowanie farszu:

Mięso mielone dusimy z cebulą pokrojoną w kostkę na patelni przez 10 min.
Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy ok.5min.
Po tym czasie dodajemy fasole i kukurydze smażymy jeszcze 5 min.
Potem dodajemy koncentrat lub ketchup, doprawiany do smaku solą i pieprzem.

Każdy płat tortilli przed nałożeniem nadzienia smarujemy wodą.
Nadzienie nakładamy na brzegu płata w formie paska i zawijamy płat. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze wysmarowanej masłem . Po ułożeniu posypujemy wszystko startym serem żółtym . Zapiekamy w 180st.C przez ok 15 min.
Smacznego:)
Przepis autorski.

Komentarze