A`la Tiramisu



Składniki:
Biszkopt: razy 2
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cappuccino czekoladowego w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
Drugi biszkopt pieczemy bez cappuccino.
Krem:
  • 2 opakowania  mascarpone
  • 400 ml śmietanki 30%
  • śmietan-fix
Nasączenie:
  • 1 szklanka dobrej kawy (z 2 łyżeczek kawy i 2 łyżeczek cukru)
  • 100 ml amaretto lub 2 kieliszki wódki
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, a następnie dodawać po żółtku i miksować.
Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia i cappuccino w proszku, wymieszać. Dodawać do masy jajecznej po łyżce sypkich produktów i mieszać dokładnie łyżką. Na końcu wlać 1 łyżkę wody i wymieszać.
Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 0k. 20×36 cm wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temp. ok. 170 st. C przez ok. 30-35 min. Wystudzić.
Krem:
Śmietanę ubić i na koniec dodać śmietan-fix. Następnie dodać mascarpone i wymieszać.
Nasączenie:
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Biszkopty przekroić wzdłuż na pół. Dolny płat ciemnego biszkoptu nasączyć, wyłożyć 1/3 kremu. Następnie kolejny biszkopt ciemny nasączamy i smarujemy 1/3 kremu. Potem nasączamy jasny biszkopt i smarujemy ostatnią częścią kremu. Na wierzch ostatni jasny nasączony biszkopt. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Dekorujemy wg uznania.
Smacznego :)

Komentarze