Składniki na biszkopt:
Składniki ( na tortownicę 22 cm) :
- szklanka ( 250 ml) mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 średniej wielkości jajek lub 5 dużych
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli

Przygotowanie biszkoptu:
Tortownicę o średnicy 23 – 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka
oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier ciągle ubijać, a
następnie dodawać po jednym żółtku, dalej miksując. Przesiać mąkę i dodać do
masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach. Dodać proszek do pieczenia
i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do
temperatury 160 C, biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka. Formę z
ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy.

Składniki na krem cappuccino:
- 1/2 l śmietany kremówki
- 250 dag serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki kawy cappuccino orzechowej
- 2 śmietan-fixy
Przygotowanie kremu:
Masa pierwsza:
Mocno schłodzoną kremówkę ubić na
sztywno, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki cappuccino i jeszcze chwilę ubijać.
Dodawać śmietan- fixy i ubijać do sztywności.
Masa druga:
Serek mascarpone ubić z 2 łyżkami
cappuccino i łyżką cukr

Przygotowanie tortu:
Biszkopt przekroić na dwie części
nasączyć wg uznania (u mnie woda z cytryną i troszkę pigwówki). Pierwsza
warstwę przełożyć masą śmietanową a drugą masą mascarponową. Udekorować wg
fantazji u mnie Peppa z masy cukrewej:)
Smacznego:)
Przepis
autorski.
Komentarze
Prześlij komentarz