Tort Peppa Cappuccino



Składniki na biszkopt:
Składniki ( na tortownicę 22 cm) :

  • szklanka ( 250 ml) mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 średniej wielkości jajek lub 5 dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
 
Przygotowanie biszkoptu:
Tortownicę o średnicy 23 – 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier ciągle ubijać, a następnie dodawać po jednym żółtku, dalej miksując. Przesiać mąkę i dodać do masy, delikatnie miksując na najmniejszych obrotach. Dodać proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C, biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka. Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy.
Składniki na krem cappuccino:
  • 1/2 l śmietany kremówki 
  • 250 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kawy cappuccino orzechowej
  • 2 śmietan-fixy

Przygotowanie kremu:
Masa pierwsza:
Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki cappuccino i jeszcze chwilę ubijać. Dodawać śmietan- fixy i ubijać do sztywności.
Masa druga:
Serek mascarpone ubić z 2 łyżkami cappuccino i łyżką cukr
 
Przygotowanie tortu:

Biszkopt przekroić na dwie części nasączyć wg uznania (u mnie woda z cytryną i troszkę pigwówki). Pierwsza warstwę przełożyć masą śmietanową a drugą masą mascarponową. Udekorować wg fantazji u mnie Peppa z masy cukrewej:)
Smacznego:)
Przepis autorski.

Komentarze