Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1,5szklanki mąki żytniej chlebowej
- 50 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- pół szklanki mleka (można zastąpić wodą, kefirem, jogurtem)
- 100 g płatków pszennych
- 2 łyżki oleju
- pół szklanki wody
- tłuszcz do posmarowania formy
Przygotowanie:
Na początku robimy rozczyn, czyli
wlewamy do miski wodę, wkruszamy tam drożdże, dodajemy cukier i łyżkę mąki
pszennej. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Gdy rozczyn wyrośnie to łączymy
wszystko ze sobą: mąki, płatki pszenne, rozczyn, olej, mleko i sól.
Wyrabiamy ciasto łyżką, gdy jest zbyt gęste dolewamy wodę, przykrywamy
ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jakąś godzinę. Potem ponownie krótko
wyrabiamy.
Przekładamy do natłuszczonej
keksówki, smarujemy ciasto od góry mlekiem. Odstawiamy na pół godziny. Potem
wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 10 minut, a
następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 45 minut.
Upieczony chleb pozostawiamy w formie do wystygnięcia.
Smacznego:)
Przepis
autorski.
Komentarze
Prześlij komentarz