
Składniki:
- szklanka mąki pszennej poznańskiej
- szklanka mąki żytniej
- szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić na 15 min
w ciepłe miejsce. Mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać
oliwę, wlać mleko, dodać sól oraz wlać rozczyn z drożdży. Wyrobione
ciasto (nie powinno się kleić, w razie czego dodać odrobinę mąki). Odstawiamy ciasto
na ok 45 min do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie formujemy ok 12 bułeczek. Bułeczki ułożyć na blaszce posmarowanej tłuszczem.
Odstawić na 20 minut - najlepiej w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu
bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min, w połowie tego czasu
smarujemy bułeczki olejem. Pieczemy do zarumienienia.
Smacznego:)
Przepis autorski.
Komentarze
Prześlij komentarz