Bułeczki orkiszowe


Składniki:
  • szklanka mąki pszennej poznańskiej
  • szklanka mąki żytniej
  • szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
 
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić na 15 min w ciepłe miejsce. Mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać oliwę, wlać mleko, dodać sól oraz wlać rozczyn z drożdży.  Wyrobione ciasto (nie powinno się kleić, w razie czego dodać odrobinę mąki). Odstawiamy ciasto na ok 45 min do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie formujemy ok 12 bułeczek. Bułeczki ułożyć na blaszce posmarowanej tłuszczem. Odstawić na 20 minut - najlepiej w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu bułeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 20 min, w połowie tego czasu smarujemy bułeczki olejem. Pieczemy do zarumienienia.
Smacznego:)
Przepis autorski.

Komentarze