Ciasto "Niby Pleśniak"

Składniki:
·         2 szklanki mąki 
·         250 g masła
·         200 g i 3 łyżki cukru 
·         1 łyżka gęstej śmietany 
·         1 cukier waniliowy
      5 jajek 
·         3 łyżki mąki ziemniaczanej
·         ok kilogram mandarynek
·         2 łyżki kakao
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia 
·         paczka herbatników 150g
Przygotowanie:
Herbatniki pokruszyć i dodać 100g roztopionego masła. Wymieszać. 
150g masła posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami i  śmietaną. Szybko zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej z nich dodać kakao i zagnieść. Uformować 2 kule, owinąć folią spożywczą i włożyć je do lodówki na ok godzinę. 
Mandarynki obrać, pokroić i wymieszać z 2 łyżkami skrobi. 
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Dodać 1 łyżkę skrobii ziemniaczanej i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć masą herbatnikową. Wysypać owoce. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i wyłożyć na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć, jasną część ciasta.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, by piana nie opadła

Komentarze

Prześlij komentarz