Składniki:
· 2 szklanki mąki
· 250 g masła
· 200 g i 3 łyżki cukru
· 1 łyżka gęstej śmietany
· 1 cukier waniliowy
5 jajek
5 jajek
· 3 łyżki mąki ziemniaczanej
· ok kilogram mandarynek
· 2 łyżki kakao
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Herbatniki pokruszyć i dodać 100g roztopionego masła. Wymieszać.
150g masła posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami i śmietaną. Szybko zagnieść ciasto.
Zagniecione ciasto podzielić na 2 równe części, do jednej z nich dodać kakao i zagnieść. Uformować 2 kule, owinąć folią spożywczą i włożyć je do lodówki na ok godzinę.
Mandarynki obrać, pokroić i wymieszać z 2 łyżkami skrobi.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, powoli - łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca masa bezowa. Dodać 1 łyżkę skrobii ziemniaczanej i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć masą herbatnikową. Wysypać owoce. Na to zetrzeć ciemną część ciasta i wyłożyć na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć, jasną część ciasta.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, by piana nie opadła.
jedno z moich ulubionych ciast ;)
OdpowiedzUsuńTeż lubię :-)
Usuń