Składniki:
Na ciasto
·
500 g mąki pszennej
·
250 g masła, zimnego i
pokrojonego w kostkę
·
250 g kwaśnej śmietany 18%
·
szczypta soli
Na krem
- opakowanie mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- odrobina naturalnej wanilii
Ciasto szybko zagnieść, tak aby wszystkie składniki dokładnie się . Można użyć robota. Ciasto schłodzić w lodówce, owinięte w folię, przez około 60 minut. Wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką – rozwałkować na grubość ok 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 2 cm. Foremki do rurek posmarować masłem, nawijać na nie paski, zaczynając od części węższej, w stronę szerszej. Można jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze. Układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić na metalowej kratce.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i wanilią, dodać mascarpone i delikatnie wymieszać.
Gotowym kremem nadziewać rurki.
Komentarze
Prześlij komentarz