Rurki z mascarpone


Składniki:
Na ciasto
·         500 g mąki pszennej
·         250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
·         250 g kwaśnej śmietany 18%
·         szczypta soli
Na krem
  • opakowanie mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • odrobina naturalnej wanilii

Przygotowanie:
Ciasto szybko zagnieść, tak aby wszystkie składniki dokładnie się . Można użyć robota. Ciasto schłodzić w lodówce, owinięte w folię, przez około 60 minut. Wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką – rozwałkować na grubość ok 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 2 cm. Foremki do rurek posmarować masłem, nawijać na nie paski, zaczynając od części węższej, w stronę szerszej. Można jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze. Układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wystudzić na metalowej kratce.

Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i wanilią, dodać mascarpone i delikatnie wymieszać.

Gotowym kremem nadziewać rurki.


Komentarze